Thursday, October 18, 2007

PLKN stories..

Story About PLKN..[better read]

Recently i attended PLKN. at 1st i thought it was such a boring, tiring, && most of all, meng'hitam'kan mukaku inii.!! owhh noo...!!! moreover, the place dat i got is just beside the beach. then, pegy pown macam t'pakse jewk. yela,ikut ckp family.. (xcelly, 1 more thing is, diz programme memang wajib bila da dapat surat tuh. yela, if im not going, then tunggu masa jela nak kena tangkap masuk jail. tak pun kena denda RM3000.00 hengget tunai oke!! pakcik tak mampu nak bayar oii.. huhu..) so, it's ok la. org kate, belum cuba, belum tau kan..

For the 1st,2nd week. really. feeling really bored, really tired with the activities. && it made me felt sleepy all the tyme.! yela, jadual packed giler dowh.! ghase nak balik jew kengkadang. huhu.. but then, da lame2.. when da ramai kawan, teachers pun da bley jadik best fwend, it's "o yeah.!" then i thought,xcelly diz programme is not so bad lorr.. makin lame makin best, makin sayang kat kawan2, cikgu2..

many things we learnt here. classes.. wehh, sini pun blajar taw. macam kat skola. panggil cikgu lagy.. claz CB(character building)..(claz ni best.! siap blaja juggle agy. besh.. huhu~), claz PPSB(program penghayatan sastera && budaya)..(ni pun best. blaja dance2..syair,gurindam,pejadah macam2 la. yg best lagi,cikgu gua market beb..!! 'chekgu chantek' tuh. huhu..) && claz yg agak best, tapi agak boring juge. claz KN(kenegaraan)..(blaja pasal history, sistem dlm m'sia ni, DKRT, blablablaa...) hehe.. luckily our teacher best. kureng la sket ke'boring'an kitorang nie. huhu.. masa da nak last2, these 3 days b4 closing day kitorang tuh, we had to learn bout HIV/AIDS. ada doktor datang bg ceramah. yea, boleh la masuk otak sket2, amek tau pasal penyakit/virus tuh. lgpun, it's something 2 do with things i've studied in my course kat kolej tuh. but for those yg memang tak minat tuh.? jadik hape plak.?? memang tido je la keje mereka itu. haha. da la blaja kat kantin. panaass wehh..!!! huhu..

haa. cakap pasal claz KN yg tak brape best tuh. it reminds me of diz teacher, Cikgu Andy. dengki btol dye ngan haku nieh. dye tuh KJ(ketua jurulatih) for KN niey. so dye la yg responsible for any events/competitions KN between classes. ade la skali nieh, my fwend's claz teacher tanye my fwend ni pasal our Agong, Sultan Mizan tuh. soklan ape tah. tanya sultan keberapa kot.. smthg like dat laa..

yg haku ni pon da t'lupe. so inisiatif kami adalah utk tanye kat cikgu lain. 1stly, haku tanye le kat my own claz teacher. ingat dpt la jawapan, tup2.. "ha,ni assignment awk. awk cari sendiri. next 2days i want the answers from u.." chett..!! kureng asem betul itu cikgu. takpe2, i said 2 my fwend tuh. seb baik la haku ni seorang yg agak rajin bertanya. we still have hope. i'll ask Cikgu Andy tuh. mane la tau he can tell us bout dat.. akan tetapi, jeng3... "assignment lagi 1". aarrgghh.!!! makin bertambah plak hutang kitorang nieh kat cikgu2. adeh..

n starting from the day i asked Cikgu Andy tuh,evry afternoon he will approach me mase haku tengah lunch, (ishh, sebok btol. huhu..) && tanya soklan2 yg b'kaitan dgn m'sia, esp bout the history. p'jajahan la.. ape la.. duhh.! da la haku BENCI sejarah..!!!! tapi, though dye slalu tanya2 camtu, && haku rase t'amatlah bosan+tertekan dgn soklan2 itu, bila da nak abes aritu rasa best plak. cuz haku da bleh jawab soklan dye! hehe.. lagipun, the questions is also knowledge what.. bukan benda main2 pun.. so tak rugi la dye sebok2 tanye tuh. hee~ && thx yea cikgu.! 4giving me the flag.. yea.. dye siap bagi present bendera m'sia lagi kat haku masa last day tuh.. sebab haku tolong 'jawab' soklan2 dye. padahal, bile time dye nak jawapan je, msty haku try escape dari dye. smunyik la, bwat2 tak nampak la, kunun2 dye tak carik. tapi, takde maknanya. lagi dye datang adela. huhu.. well, diz is 1 of my sweet memories there..thx soo much Cikgu Andy.! ur my fav techer la.!

&& kat sini la gak kita belajar, what is 'co-operation' antara 1 dengan yang lain, && test our 'bravery'.(<= err,betul ke word seblah nie.??) there's activity that needs kerjasama && keberanian nie; such as kembara halangan..(monkey rack, cat crawl, tarzan swing, 6-feet wall sume tuh.), kawad..(ey, kawad need kerjasama taw.!), tali tinggi..(abseiling, flying fox, etc.), tali rendah..(tension travers, pekejadah lagi tah.) && most of all is xcess Wirajaya. ni la ape yg diorang story pasal masuk2 utan sume tuh. lalu paya2, daki bukit, lalu pokok2 duri.. sakit jgn cakap la. luka2 da tak heran; semata-mata cuz nak sampaikan kat camping site tuh. here, either u want it or not, memang kena jugak co-operate with others. we had to build our own company's site secara teratur. evryone has their own job. masak, cari kayu, bwat khemah, siap kena bwat pintu gerbang agy tuh. siap hias2 agy.. fuyoo. penat giler dowh.! but, this is what we call xperience. && memories.!

&& here, yes. it's the 'integrasi kaum' yg diterapkan. i got many chinese && indian fwendz. && hey.! i can speak chinese && indian language a bit now..

jap2..cakap camni..

"wo ai ni m'sia" "i love u m'sia" "nan m'sia kadelikere". haha..

tapi apa yang paling penting is, now i can sing bout 2,3 chinese songs babe..!! da hafal tuh. jgn maraa.. huhu..

ops. lupe plak.. kat sini, kami digelar wira && wirawati. boyz=wira, && gurlz=wirawati. normally plkn ni ade 4 company. alpha, bravo, charlie && delta. but in my camp, bcuz of kami-kami yg berjumlah sedikit, dan tidak ramai iaitu 212 orang je, so kitorang juz ada 2 company je. alpha vs bravo sahaja. && im in bravo company. for our physical module, our KJ is Cikgu Jamsari. kitorang syg gile dye nieh. macam2 words ngarut kua dr mulut dye bila da marah tuh. tp dye memang sporting giler. kan KJ..?? hee~~

"ko punye dorm mcm cinabeng.!"(usually diz is said 2 those wira laa.) "haramjadah korang ni.!!" "ko jangan jadik mengong.!!" dan bermacam-macam lagi kate2nye itu.. klaka je. kengkadang kitorang 'menganjing' dye balik with his own words tuh kalau time dye tengah mood baik.. jahat kan kitorang.?? hekhek...

&& seperkara yg best di sini ialah..hukuman2/denda yg dikenakan kpd kami sekiranya telah melakukan kesilapan walaupun small mistakes.

mula2 memang rasa t'seksa+menyampah+sakit ati bila kena bwat denda2 nieh. but bila da lama2, da jadi kebiasaan plak. kena denda pun t'gelak jew. bwat je la kawan2 oii.. && antara denda itu adlh seperti :-

front support..(arahan dye camni.: "front support..down!!" org panggil mende ni pumping laa..) hehe. lagi, blakang pusing 88 kali..(pening dowh bwat manyak kali pusing tuh.!!), guling..(woohoo.! ini hebat. 10x kanan, 10x kiri. lagi kalau kena kat padang kawad tar tuh masa tengahari buta, matahari atas kepala. wooww.! sedap ah kena. huhu..), && sgala jenis lompat. lompat katak, lompat 4 penjuru, lompat kanggaroo sume ada. && yg paling kitorang jaki, tapi paling slalu dikenakan kpd kami adalah, P.T. number 10..(ala,few ppl known it as tampar lalat. yg tuh laa..). best gak kena denda ni kengkadang. haha..

so when i think back, tak rugi pun join diz thing. i've got many fwendz oso. teachers pun baik giler sume.

by the way, for those yang kena pegy plkn in future.. disarankan agar anda pegy jela. u won't regret. memang penat sangat, but it's worth it..!!! seriously. tanya jela sape yg da penah pegy b4 diz.. diorang akan cakap benda yg sama. besshhh.. trust me..

so.. ini je la kot pengalaman yang termampu utk dikongsi bersama for these meantime.. tak tau agy nk cite ape sbenarnya ni. eheh..

that's all 4 now.. thx 4 reading && buhbye~~

[tributez to my beloved t'chazz : KJ Jamsari; cikgu jana, cikgu nanie, cikgu zack, cikgu chong, cikgu mawar, cikgu anita, cikgu gee, cikgu andy, cikgu ali, cikgu haris, cikgu mutalib, cikgu 'langau' (cuz cikgu ni suke ckp kat kitorang,"korang jgn bising2. jgn jadik langau.."), cikgu mail, cikgu maniam, && cikgu2 yg lain juge. thx for all knowledge+xperience dat u gave us.. really appreciate it. muahmuah.!

yg special gak, is for u, our 'tuan'.! ~major rosli. u rox laa tuan..!!]

(p/s:sorry for those harsh words dat i used yea..)

~THE END~

truthfully..

.nurulshakinah.©

a.k.a.

[new_rule]®

XOXO

 
Blog Template by suckmylolly.com : Header Image by Roctopus